The Big Lebowski

Originale og sprø rollefigurer skildret av en fantastisk skuespillerbesetning. The Big Lebowski er en humoristisk perle av de sjeldne.

Etter kjempesuksessen Fargo to år tidligere, følger Coen brødrene opp med en av 90-tallets beste komedier; The Big Lebowski. Men er det en komedie for hele familien, eller kun for spesielt interesserte?

Jeffrey Lebowski (Jeff Bridges), eller ”Dude” som han selv liker å bli kalt, lever late dager fylt av bowling, joint-røyking og med et konstant inntak av sin favorittdrikk; White Russian. Dessverre deler ”Dude” fødenavn med en mangemillionær, og dette fører en dag til at han får besøk av to bøller som krever penger de hevder ”Dude” skylder. Vår arbeidsledige venn har selvsagt ingen penger, noe som fører til at pengeinnkreverne må gå tomhendte derifra. Men før de går, pisser de for sikkerhets skyld på teppet hans. Dette resulterer i at vår venn oppsøker sin, noe rikere, navnbror for å kreve erstatning for det ødelagte teppet. Men dette fører til at ”Dude” vikles inn i en verden full av porno, kidnapping og snodige personer.

Coen brødrene velger igjen å krydre en relativt merkelig story med enda merkeligere personligheter. Om du syntes ”Dude” virker interessant, vent til du møter bowlingkompisene hans; vietnamveteran Walter Sobchak (John Goodman) og Donny (Steve Buscemi). Rollefigurene er snodige nok i seg selv, men Buscemi og ikke minst Goodman sine tolkninger av dem gir et fantastisk preg på filmen.

Selve fundamentet for film er skuespill, da er nøkkelen til suksess gode skuespillprestasjoner. Fargo sin suksess var i stor del et resultat av nettopp det; glimrende skuespillerprestasjoner. I Big Lebowski er ikke disse skuespillerprestasjonene noe dårligere, de er rett og slett perfekte.

Filmen utløste ikke akkurat noe prisras da den kom ut, men det har da heller ikke komedier for vane å gjøre. Allikevel skulle jeg ønske enkelte av skuespillerprestasjonene kunne blitt bedre verdsatt med noen priser. Soundtracket i The Big Lebowski er også meget bra og er med på å skape en herlig ramme rundt filmen.

Morsom, til tider hysterisk, film av Coen brødrene dette. Men den kan kanskje virke litt lang for noen, og litt sær for andre. Sammenlignet med andre suksesser innenfor sin sjanger, er den dog en liten perle det oser kvalitet av. Originale og sprø rollefigurer skildret av en fantastisk skuespillerbesetning gjør dette til en meget severdig komedie. Terningkast 5.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar