The Bourne Supremacy

Paul Greengrass gjør et verdig forsøk, men klarer ikke å leve opp til The Bourne Identity. Resultatet har blitt en middelmådig oppfølger.

The Bourne Supremacy er en solid oppfølger på mange måter, men magien fra den første filmen har de ikke klart å gjenskape. På tross av gode skuespillere og en bra story, klarer ikke filmen leve opp til de høye forventningene som har blitt satt. Likevel er dette langt fra en dårlig film.

Kort fortalt handler Bourne supremacy om at paret Jason og Marie i en god stund har levd et liv på flukt. Bourne er fortsatt hjemsøkt av mareritt og en fortid han ikke klarer å huske. Plutselig en dag endres alt, en agent har funnet ut hvor de holder til og har tatt opp jakten på dem.
Mot sin vilje blir Bourne nødt til å gjenoppta sin gamle livsstil som en kaldblodig og profesjonell leiemorder, jakten kan begynne.

Dette er på mange måter en ”utypisk” actionfilm, den har ikke en spesiell superhelt som redder hele verden og får hoppe til køys med et par lekre bikinibabes på slutten, tvert imot. Bourne fungerer som en anti-helt, han gjør det som kreves for å redde sitt eget skinn og for å slippe unna fortiden en gang for alle.

Den første filmen i serien, Bourne Identity, ble en knallsuksess da den kom på kino, og med god grunn. Det var en annerledes, original og halvsmart actionfilm. Å følge i fotsporene til 1’eren må derfor ha vært en vanskelig oppgave å begi seg ut på, men de har likevel, til en viss grad, lykkes i å videreutvikle filmen i den riktige retning. Når dette er sagt mener jeg likevel at filmen på mange punkter kunne ha blitt forbedret.

I oppfølgeren har regissøren Paul Greengrass overtatt for Doug Liman, og det tar ikke lang tid før man legger merke til forskjellen, blant annet brukes det en mye mer intens kameraføring enn tidligere. Dette er vel og bra på sin måte, men i en slåsskamp midt i filmen opplever man at det overhodet ikke er mulig å se hvem som slår hvem fordi kameraet hele tiden skal hoppe opp og ned. Det ga uten tvil slåsskampen mer realisme, men når kameraet ikke klarer å holde seg i ro i det hele tatt, blir det til slutt bare provoserende.

Likevel skal Greengrass ha ros for den flotte biljakten på slutten av filmen, det er sjelden man får følelsen av å sitte i baksetet på bilen som kjøres, men det gjør man så absolutt her. Glimrende filming, kombinert med flotte effekter og stor fart i storbyens gater, gjør dette til en utrolig spennende biljakt og ett av filmens absolutte høydepunkter.

Alt i alt en god oppfølger, terningkast 4.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar