The Break-Up

For en romantisk komedie å være så har The Break-Up overraskende lite av både romantikk og humor. Resultatet har blitt kjedelig og langdrygt.

Vince Vaughn og Jennifer Aniston spiller Gary og Brooke, et par som tilsynelatende har latt småkranglingen ta overhånd og – etter to år sammen – plutselig finner ut at de har valget mellom samhold og havari. De to som utgjorde det en gang så lykkelige paret, står begge på sitt og nekter å flytte ut av leiligheten hvor de, fulle av omsorg for hverandre, bodde og dusjet sammen, men nå bryter krigen ut.

Jeg vet ikke hva jeg egentlig hadde forventet av THE BREAK-UP, men jeg trodde definitivt at den skulle by på mer moro enn dette. Her gjenforenes tross alt kompisene fra filmer som SWINGERS og MADE, nemlig Vince Vaughn og Jon Favreau, og da skulle man kanskje tro at muligheten for litt gammel magi var til stede. Dessverre dreier ikke historien seg om kompisforholdet mellom disse to, men nærmere bruddet mellom Vaughn og Aniston, og det ble relativt hurtig tydelig at regissør Peyton Reed ikke hadde noen som helst planer om å sette av særlig mye tid til annet enn bitching, krangling og hevnaksjoner mellom det forhenværende kjæresteparet i deres ellers flotte leilighet.

For en romantisk komedie å være så hadde THE BREAK-UP overraskende lite av både romantikk og humor. Det er selvfølgelig ganske naturlig at de romantiske innspillene begrenses noe ettersom filmen tar for seg et samlivsbrudd, men da det knapt finnes noen begrensninger på hvor mye moro man kan skvise ut av en slik tragikomisk setting syns jeg resultatet mildt sagt er skuffende. Her har vi to personer med kjærlighetssorg, en enorm hevnlyst og i tillegg bor de altså i samme leilighet! Det er så genialt enkelt at det nesten forbauser meg at noe slikt ikke har blitt lagd tidligere. Men hvis dette er det beste de klarer å komme opp med, så kunne de like gjerne ha latt det være. For dette var både kjedelig, langdrygt, tamt og sett over det hele en ganske lite givende filmopplevelse, på tross av opptil flere desperate forsøk på det motsatte. I tillegg finner man da Jennifer Aniston i den SAMME rollen vi har sett henne spille om, og om, og om igjen i filmer som ALONG CAME POLLY, BRUCE ALMIGHTY, PICTURE PERFECT… Du skjønner bildet. Videre syns jeg aldri det oppsto noen særlig stor kjemi mellom Aniston og Vaughn (er de ikke sammen i virkeligheten også?), og i en film som dette, hvor fokuset er på selve forholdet og ikke minst de temperamentsfulle diskusjonene og feidene, er gnistrende kjemi viktig. Ta WHEN HARRY MET SALLY som et eksempel, filmen i seg selv er meget god, men det var Billy Crystal og Meg Ryan som gjorde den glimrende. Nå ligger disse to filmene på HELT forskjellige nivåer, men noen ganger kan slike ting utgjøre den store forskjellen.

Regissøren må nok ta en god del av skylda for at dette slo feil ut. I min mening er mange aspekter ved både dialogen og særlig handlingen mer enn godt nok til å gjøre dette interessant, men de kvikke kommentarene fra Vaughn, den pinlige sangscenen ved matbordet og en rekke andre komiske innslag når aldri opp til sitt fulle potensiale. Timingen og stemningen blir bare helt feil, noe som er trist da dette kunne blitt mye bedre. Litt mindre av den grusomt irriterende Joey Lauren Adams og enda mer av den kongelige Jon Favreau (den herlige «mafiascenen» på slutten er bare klassisk) hadde i hvert fall vært ett steg i riktig retning. THE BREAK-UP byr på et par humoristiske innslag, en rekke gode tips til å terrorisere eks-kjærester og plenty med heftige krangler… Det er likevel ikke til å legge skjul på at jeg tidvis slet kraftig med å klare engasjere meg i det relativt lite spennende hendelsesforløpet samt noen av de underlige karakterene. Skuffende saker, man bør kunne forvente seg mer av en produksjon på denne skalaen. En meget svak treer.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar