The Departed

Martin Scorsese vender tilbake til røttene med et glitrende gangsterdrama som på sitt beste oser av storhet.

En av dem er håndlanger for Bostons mektigste mafiaboss. Den andre er i delstatspolitiet for å ta knekken på mafiabossen. De kjenner ikke hverandre, men begge har den samme hemmeligheten: De er muldvarper og tystere på hver sin side. Snart risikerer de å bli avslørt…

Martin Scorsese vender endelig tilbake til den sjangeren som passer ham best, og resultatet har definitivt blitt deretter. Dette kan lett karakteriseres som et av årets absolutt beste gangsterfilmer og er et must såfremt du ikke allerede har sett originalen, INFERNAL AFFAIRS, som THE DEPARTED bygger på. For, på tross av ytterst få svakheter filmatisk sett, kommer man ikke bort fra at dette i bunn og grunn er en remake, og da jeg allerede har sett den asiatiske originalen, falt store deler av de grunnleggende og fryktelig viktige spenningsmomentene, konfrontasjonene og mange av tvistene i grus, som en følge av nettopp dette. Det skal likevel sies at det er fint lite som faktisk knytter disse to filmene sammen, foruten historien selvfølgelig, og at det har blitt gjort en rekke interessante grep og forandringer, hovedsaklig til det bedre, som videre er med på å gjøre dette til en mer enn verdig arvtaker til originalen og et gangsterepos som utvilsomt står på sine egne ben.

Foruten en fantastisk oppbygning, god karakterutvikling, mesterlig regi, et glitrende manus, herlig stemningsmusikk og et skuespillergalleri av dimensjoner har THE DEPARTED mer enn nok av både action, romantikk, tvister og spennende problemstillinger å by på til å kunne tilfredsstille enhver fan av både Scorsese og sjangeren generelt. Selv om dette ikke er i nærheten av å være en like dyptgående skildring av gangsterlivet som GOODFELLAS, serveres vi helt klart en relativt komplisert, engasjerende og hakket mer ”mainstream” historie som balanserer på begge sider av loven, uten å gå for dypt inn på noen av delene, og som på sitt vis fungerer glimrende. I tillegg underholder filmen så det knaker!

Når det er sagt, så var deilig å se et par friske innslag av romantikk, noe som sårt ble savnet i originalen, og selv om jeg ikke helt klarer å bestemme meg for om jeg hater eller elsker Vera Farmiga, er det ikke å nekte for at dama kan spille. Det er likevel Mark Wahlberg som stjeler showet totalt i rollen som Dignam, en fyr som tilsynelatende er like munnrapp som han er hissig. Denne karen slenger fra seg flere genialt brutale replikker i løpet av sitt altfor korte innhopp enn jeg kan telle på mine to hender. Skulle gjerne likt å se mer av denne fyren… Når alt kommer til alt, så tror jeg at mitt inntrykk av THE DEPARTED, til en viss grad, ble ødelagt av det faktum at jeg allerede hadde sett originalen. Foruten dette, er det ikke å nekte for at Marty har gjort jobben sin, grundig. Det meste sitter som støpt. THE DEPARTED er et kort sagt et glitrende gangsterdrama, gjennomført helt ned til fingerspissene, og som på sitt beste oser av storhet, terningkast 5.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar