The Flight Before Christmas

De aller minste vil nok elske å se en rosa puddel sammen med en gjeng med glupske ulver, men for de litt større så holder ikke dette mål.

Det lille reinsdyret Niko (Olli Jantunen) er blitt fortalt av moren at faren hans er en av de velkjente reinsdyrene som leder sleden til julenissen. Når han ved et uhell bringer hele reinsdyrflokken sin ut på vandring fra den ellers så trygge dalen de bor i. Niko føler seg utstøttog setter med det ut på en ferd for å finne faren sin, kun med hjelp av sin gode ledsager Julius (Hannu-Pekka Björkman).

Rett skal være rett; intensjonen til denne finske animasjonsfilmen er at den skal være en julefilm, men reinsdyr, ekorn og ulver er i hovedsak ikke noe annet enn den nordiske faunaen opp av dage. Det at vi derimot blir med på en ferd til julenissens landsby er en meget julevennlig sak i seg selv. Allikevel sitter jeg og undrer over hvorfor et hvitt landskap skal være synonymt med julen. Det er først i filmens siste minutter hvor det sniker seg inn noe som kan ligne litt på julepynt, julestemning og julemusikk. Alt det andre er bare en lang transportetappe på vei dit, hvor de faller i fellen for å presentere oss for haugevis av klisjeer, slik som den dumme ulven som strider mot flokkens agenda og den mer voksne sidekicken som hele tiden befinner seg i nærheten av hovedkarakteren.

Men så er det ikke akkurat denne karen i målgruppen heller. De satser helt klart på at de yngre skal kose seg med denne filmen, og med mindre kravstore mennesker blir selvfølgelig ikke filmen så aller verst. De aller minste vil nok elske å se en rosa puddel sammen med en gjeng med glupske og slemme ulver, mens det lille orakelet av et ekorn satt opp mot reisndyret Niko vil føles helt naturlig og kanskje også gjenkjennbart.

Det er meget fint å se at vi i nord også forsøker oss på animasjon, men jeg synes egentlig at det ble med denne filmen som med vårt forsøk kalt «Kurt Blir Grusom»; at det blir for dårlig og svakt. Det hadde vel nesten vært bedre om de hadde ventet med animasjonen til midlene gjorde det mulig å imponere litt med selve animasjonen også, men det er også noe de aller minste vil se forbi. Siden den drar med seg hauger av klisjeer og at den faktisk gjennomfører det i et greit tempo fra begynnelse til slutt. For meg var det en dårlig opplevelse og ingen film jeg kommer til å dra frem hver gang jula nærmer seg, men for de minste er den vel så grei som mye annet rask som dukker opp på Barne-TV.

Dette var ingen stor film å ta inn sammen med julemat, julebrus, juleøl og alt annet man stort setter putter de tre julebokstavene foran. Problemet for meg var at animasjonen var tafatt, historien likeså og karakterene så forutsigbare at nesten all den inntatte julekosten kommer luskende opp igjen. For de over 10 år så kan de styre unna, mens de under kan nok finne seg en helt ålreit film i denne finske animasjonsfilmen.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar