The Jacket

The Jacket er et av årets absolutte høydepunkter. Regissør John Maybury har blandet fantasi og virkelighet i en meget velsmakende cocktail.

The Jacket byr på en helhjertet, imponerende og original opplevelse fra begynnelse til slutt, noe man slett ikke ser ofte av nå til dags. Jeg sitter igjen med en rekke forskjellige inntrykk, følelser og spørsmål i hodet som antakeligvis ikke kommer til å slippe taket med det første, for dette er noe av det aller, aller beste jeg har sett på lenge! Det er definitivt ikke noe for alle og enhver, men liker du det litt surrealistiske og tankekrevende, kommer nok denne til å falle i god smak. Store deler av The Jacket ligger nemlig i en gråsone mellom virkelighet og fantasi. For å forstå det som skjer, må du finne din egen tolkning på historien. Tror du på alt du blir fortalt?

Jack Starks blir utsatt for et tilsynelatende fatalt hodeskudd under Golf-krigen. Selv om han overlever, får han et sjokkrelatert hukommelsestap. Når han blir friskmeldt har han ingen steder å dra, ingen slektninger, og vender hjem til Vermont der han under uheldige omstendigheter ender opp med å bli tiltalt for drap. Han blir funnet ikke skyldig grunnet sinnssykdom og blir tvangsinnlagt på Alpine Grove, en statlig institusjon for de kriminelt sinnssyke. Her mottar han en noe spesiell behandling av overlegen Dr. Becker.

Under ”behandlingen” på Alpine Grove følger vi Jack på en reise i både fortid og fremtid. Han begynner så smått å pusle sammen bitene fra sitt tidligere liv, men viktigere ting dukker opp i det han begynner å oppdage sjokkerende hendelser fra fremtiden. Spørsmålet som selvfølgelig oppstår er om disse tidsreisene er noe han innbiller seg, eller om de faktisk finner sted. Dette får vi nemlig aldri noe sikkert svar på. Om han lever eller er død, kan vi egentlig heller ikke si med sikkerhet. Det er likevel uviktig, for det fascinerende aspektet med slike filmer er ikke nødvendigvis å komme frem til en endelig sannhet, men heller å gjøre historien til din egen. Tolke det ut fra egne premisser, synspunkter og tanker, for dermed å kunne forme en bedre og mer personlig opplevelse ut av disse tidvis surrealistiske inntrykkene.

Selv om plottet kanskje fremstår som noe forvirrende, er historien slett ikke vanskelig å holde tritt med. Den er passe diffus og det avsløres aldri for mye, prøver man derimot å gå litt i dybden og lese mellom linjene, kan man bli sittende og fundere lenge. Slik bør det også være, for dette er ikke av den type opplevelser som slutter ikke med det samme du skrur av TVen. The Jacket er en fascinerende, vakker, forvirrende og tankevekkende reise som, foruten å by på en høyst merkelig, men ikke mindre fabelaktig kjærlighetshistorie, slår meg som et av årets absolutte høydepunkter!

Regissøren har klart å fremstille en sinnssyk historie på en særdeles troverdig måte. Skuespillerne gjør en fantastisk jobb, Keira Knightley og Adrien Brody slutter aldri med å imponere. Kort sagt, dette er en mektig og særdeles uvanlig film som jeg, uten et snev av tvil, anbefaler på det sterkeste!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar