The Libertine

Antihelter kan være spennende, men når jeg ikke kan bry meg mindre om hovedpersonen sitt forfall så er det ikke mye igjen å like. The Libertine er dritt i ordets rette forstand.

Johnny Wilmott er jarlen av Rochester. Et geni og en enorm poet, og også hovedpersonen i dette kostymedramaet som omhandler hans forfall. Johnny Depp spiller jarlen, som lever av å være rebelsk og pessimistisk, samtidig som han lirer av seg slibrige, pornografiske dikt i konstant alkoholrus, før han dør 33 år gammel.

Filmen er skitten. På mange måter. Når man tenker kostymedrama, går tankene fort til vakre mennesker i vakre omgivelser. Denne filmen kan ikke komme lengre unna. Det er så mye dritt og søle og rotter og obskøn oppførsel at du synes tyggisen som ligger under kinosetet ditt faktisk ikke gjør noe lenger. Bildene er grainete, og skitne de også, og det gir jo en veldig god kontrast til en epoke som tidligere har blitt glorifisert og hyllet.

Forfallet til Johnny Wilmott (Depp) er også av et voldsomt kaliber. Som han sier i filmens prolog «Dere kommer ikke til å like meg.» Johnny bryr seg om ingen og ingenting og scorer ikke akkurat skyhøyt på sympatiskalaen. Dette er forsåvidt helt greit for meg. Antihelter er spennende, men når jeg ikke kan bry meg mindre om jarlens forfall, og jeg er ferdig med å forstå at det var mye dritt på 1670-tallet, så er det ikke mye igjen av denne filmen. Når Depp like gjerne kunne åpnet med å si «Dere kommer til å gi blanke i hva jeg gjør.» så har filmen bommet på blinken. De er ikke på rett skive engang, faktisk.

Johnny Wilmott får jo etter hvert et lite prosjekt på gang med en skuespillerinne han ønsker å hjelpe. Dette kunne jo kanskje bli spennende, og gjøre ting interessante, men det hele senkes relativt dypt ned i dritten og forsvinner i et hav av søle og grain. Når det kommer til skuespillerene så er jo dette en helt typisk Johnny Depp rolle. Og han leverer jo som vanlig bra. John Malkovich er konge i filmen. Og det mener jeg bokstavelig. Han spiller kong Charles II, og burde kanskje fått mer tid sammen med Johnny Depp, for de skaper en viss spenning sammen som det ikke finnes mye av i resten av filmen.

Det har jo gått en liten debatt på om man noensinne har gått fra kinosalen før filmen var ferdig. Jeg har fortsatt æren i behold. Om det kan kalles ære å kjempe seg i gjennom to timer med dritt i alle lags former.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar