The Matador

Pierce Brosnan stjeler showet i rollen som den patetiske leiemorderen Julian. The Matador er tidvis absurd, men alltid festlig og underholdende.

Julian Noble er leiemorder, og bruker fritida på alkohol og damer. Verken mer eller mindre. Problemet er at han begynner å bli utbrent og lei, han har allerede begynt å grepet om sitt eget liv. På en av sine vanlige kvelder i en hotellbar støter han på Danny Wright, som er i Mexico for å gjøre et avgjørende møte på vegne av jobben. De begynner å snakke, og et svært uvanlig vennskap oppstår.

Pierce Brosnan gjør altså en ny opptreden som kjekkas og playboy, men denne gangen er hans karakter over toppen. Julian Noble er det endelige beviset på at iren er en knakende god skuespiller. Ved første øyekast ser det kanskje ut som om han gjør en ny superagent-lignende opptreden, men det går ikke lang tid får vi ser at dette er en helt annen type mann. Kanskje han en gang var en sjarmerende fyr, men nå er alt borte. Han kommer med de verste røverhistoriene jeg har hørt i nyere tid, knuller alle damene han kan komme over og har et grovere språk enn de verste sjørøvere. Det er dette som gjør The Matador til en av Brosnans aller beste filmer. Hver gang man tror den fullstendig smakløse Julian har tatt seg sammen for å bli en bedre person, er det bare en løgnaktig, egoistisk plan for å bedre sin egen sak.

Nå tror du kanskje at denne filmen ikke har noe annet enn en fantastisk Pierce Brosnan i sitt livs rolle, men det er flere elementer som gjør dette til glimrende underholdning. Kombinasjonen av sjangere er én ting. På en side finner vi den relativt kjedelige og ordinære ektemannen, som har begge beina godt plantet på jorda og sliter med helt normale ting som jobb og reparasjoner i hjemmet. På den andre siden finner vi en leiemorder på kjøret. Det er dette som er så bra, tingenes tilstand er helt forskjellige hos de to, men likevel har de noe til felles innerst inne. Hele situasjonen er herlig absurd uten å overdrive alt for mye, og vi har faktisk en dose drama, selv om det hovedsaklig er en festlig og voksen komedie.

For dette er nok ingen fulltreffer hos de yngste, og det skal det heller ikke være. For å få Julians historie til å treffe med mest mulig tyngde, har man ikke spart på så mye. Når han ikke er opptatt med å drepe eller kose seg med nærmeste dame, vil du høyst sannsynlig finne han som en patetisk figur på hotellrommet med et knippe tomme flasker rundt seg.

The Matador er et friskt pust og en herlig filmopplevelse. Balansen mellom den håpløst fortapte leiemorderen og de grovt upassende replikkene, fungerer ypperlig. Det samme gjelder samspillet mellom de to hovedpersonene. Men vi kommer uansett ikke bort fra sannheten, som er at Pierce Brosnan stjeler showet og gjør hele filmen med sin innsats, som er hans beste i karrieren. Terningkast 5.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar