The Motorcycle Diaries

Walter Salles fortelling om Che Guevara leverer så det holder. Motorcycle Diaries er en nydelig «roadmovie» som treffer deg rett i hjerterota.

Den brasilianske Walter Salles mesterverk, The Motorcycle Diaries, ble for ikke så altfor lenge siden sluppet på DVD. Filmen opplevde ingen stor suksess på kino og det kan virke som dette er en av de få gode filmene fra 2004 som allmennheten rett og slett overså. Men oversett eller ikke, man kommer ikke vekk fra at dette er en forbasket god film som fortjener all rosen den kan få. Denne filmen kom for øvrig på 2. plass på min topp 10 liste for de beste filmene i 2004.

I 1952 la «Che» Guevara og vennen Alberta Granado ut på det en fantastisk reise gjennom Sør-Amerika. Ved hjelp av motorsykkelen med tilnavnet «Den mektige», legger de ut på den lange ferden. Men turen blir ikke slik de hadde forestilt seg, kuede arbeidere, blodig urettferdighet, fattigdom og kulturforskjellene de opplever setter varige spor i de unge mennene og leder dem inn i andre livsløp.

Fortellingen om reisen som grunnleggende forandret og formet resten av Che Guevaras liv, har blitt en ekstremt vellykket film. Måten landskapene, kulturene, personene og stemningen skildres og formidles på er mildt sagt glimrende. Samtidig kommer man utrolig tett på de to hovedpersonene (Gael García Bernal og Rodrigo De la Serna) og får et godt innblikk i hvordan og hvorfor de gradvis endrer perspektivet på livet i samme takt som reisen utfolder seg. Dette er en film som ikke slipper taket med det første, den får deg til å tenke. Den fjerner fokuset fra dine egne små problemer og setter dem i perspektiv. Walter Salles har virkelig klart å skape en kanongod film som er både underholdende fascinerende på samme tid, en av fjorårets absolutt beste.

Selv om jeg personlig roser The Motorcycle Diaries til himmels må jeg advare om at dette antakeligvis ikke er en film for alle og enhver, har du en relativt moden filmsmak og verdsatte Schindlers List, faller den nok i meget god smak. Foretrekker du derimot actionfylte og relativt enkle filmer som xXx og Walking Tall, er dette en film du bør styre unna. Terningkast 6.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar