The Polar Express

Tom Hanks og flott animasjon utfører ikke mirakler. The Polar Express er en annerledes julehistorie som mangler en viktig ingrediens; julestemning.

I snart 20 år har familier verden rundt måtte fortelle ungene sine den fortryllende fortellingen om polarekspressen. Dette bestemte Tom Hanks og Robert Zemeckis seg for å gjøre noe med. Tiden virket moden for en filmatisering, men for å kunne virkeliggjøre den utrolige fortellingen på best mulig måte valgte de likeså greit å animere hele filmen. Man forstår godt at de har tatt dette valget, å filmatisere dette på normalt vis hadde nok ikke latt seg gjøre. Animasjonen krever litt tilvenning, men det tar ikke lange tiden før vi blir vant til det litt ”tamme” ansiktsuttrykket til blant annet hovedpersonen; Chris. En gutt vi blir kjent med på selveste julekvelden, denne tilbringer han liggende urolig i sengen sin, som om han venter på noe. Plutselig stopper det et tog like utenfor huset hans. Det er polarekspressen. Konduktøren spør om Chris skal være med til Nordpolen, det skal han. Før han vet ordet av det er unggutten på vei til julenissens tilholdssted, uvitende om den utrolige reisen han har i vente.

Denne fantasifulle fortellingen er langt fra perfekt, det første som slår meg er mangelen på julestemning. Det er ikke før helt mot slutten at jeg får fornemmelsen av at dette er en ordentlig julefortelling. Likevel klarer Tom Hanks å tilføre litt varme til historien gjennom alle rollefigurene sine. Selv om det kun er stemmen vi får høre av ham, leverer han en flott innsats.

Gjennom hele filmen er det relativt lite dialog, det meste fortelles gjennom bilder og handling. Handling er det derimot nok av, det skjer nesten litt for mye på en gang. Filmen blir sjelden kjedelig, problemet er ikke mangelen på historie, tvert imot. Samtidig klarer hovedpersonene konstant å vikle seg inn i nye problemer som kompliserer den videre reisen, det blir nesten litt forutsigbart. Man skjønner at ferden ikke kommer til å gå som planlagt, alt som kan ødelegge, kommer til å ødelegge for deres store møte med julenissen. Resultatet har blitt en relativt actionfylt julefortelling.

Noe av det beste med filmen er landskapsbeskrivelsene, den stemningen de skaper ved hjelp av moderne grafikk er simpelthen utrolig. Men på grunn av det høye tempoet i filmen, går vi ofte glipp av den flotte bakgrunnsgrafikken. Likevel kan man si at valget av å bruke animasjon gagner filmen på mange måter, men det er også med på å begrense dens potensiale. Julen handler om å hedre båndet mellom mennesker, og det er her de animerte 3D-figurene kommer til kort. Animasjonen utfører ikke mirakler, dessverre.

Kort sagt er dette en annerledes julehistorie, som på tross av flotte effekter og sympatiske rollefigurer, ikke klarer skape en ordentlig julestemning. Likevel må det tas med i beregningen at dette er en film produsert for den yngre generasjon. The Polar Express er en barnefilm, og personlig tror jeg at dette kommer til å bli en hit blant den yngre garde. Terningkast 3.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar