The Rock

I en klassisk actionfilm er det ikke historien som er det viktigste, men effektene, spenningen og adrenalinet. Og her scorer The Rock fullt i samtlige kategorier. Dette er storslagen action.

Alcatraz er kanskje verdens best kjente fengsel gjennom historien, og ett utall filmer har brukt Alcatraz enten som en del av historien eller som hovedelement. En av disse filmene er «The Rock» som også var et kallenavn på fengselet hvor det aldri ble foretatt en eneste skikkelig rømning. Noe som igjen er utgangspunktet for The Rock. Bortsett fra – hvor normale mennesker bryter seg ut av fengsler – prøver Sean Connery med team og bryte seg inn.

General Francis X Hummel har gjennom hele sitt voksne liv kommandert elite soldater i hemmelige operasjoner rundt hele verden. Operasjoner, som myndighetene ikke kjenner til hvis de går galt. Men Hummel er en mann som ikke gir opp så lett. I et anslag stjeler han, og hans medsammensvorne 15 raketter med den dødeligste nervegassen vi kjenner til i dag. Etterpå tar de 81 turister som gisler på Alcatraz og truer med å gasse ihjel San Fransico by. Våre helter er denne gangen John Patrick Mason og Stanley Goodspeed. En ikke eksisterende SAS agent, som kjenner til FBIs jævelskap de siste 50 åra, og en bio-toxiologisk spesialist uten spesiell kamperfaring.

Spesielt mye mer er det ikke å si om historien. Dette er tross alt en actionfilm. I en ekte actionfilm er det ikke historien som er det viktigste, men effektene, biljakten og detaljene. Og det er her The Rock scorer fullt i samtlige kategorier. For det er først og fremst den visuelle framstillingen, det nydelige soundtracket og skuespillernes prestasjoner som virkelig dytter denne filmen opp til toppen, istedenfor å virre rundt nedi søla sammen med mindre vellykede actionfilmer som Ticker. Det er virkelig en nytelse å se Sean Connery i aksjon, og Hummel som en solidarisk terrorist.

Og når vi snakker om terrorister, skiller «The Rock» seg ut, med at det ikke finnes en god og en ond side. Man får respekt for General Hummer og hans intensjoner, noe åpningsscenen sørger for, og mange vil garantert sympatisere med Hummels sak. Spesielt etter den nåværende Irakkrigen og USAs «engasjement» verden over.

En av tidenes beste actionfilmer. I mine øyne har den også verdens beste soundtrack. Den gir meg frysninger hver eneste gang, og kan høres gang på gang, på gang, på gang. The Rock kan ikke sies å være annet enn en komplett estetisk nytelse for alle som er i nærheten av å være actionfans. Filmen er full av god dialog, paramilitære raid, biljakter og eksplosjoner. Når skuespillerne i tillegg er «top notch» kan man ikke annet enn å gi filmen terningkast 6.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar