The Sixth Sense

M. Night Shyamalans mesterverk. Har du ikke sett The Sixth Sense enda bør du få ut fingeren.

De fire kjente filmene til M.Night Shyamalan skal anmeldes på rekke og rad, og jeg begynner med filmen som ble gjennombruddet hans, ”The Sixth Sense”. Hele 6 Oscar-nominasjoner klarte filmen å hale inn uten at den store fangsten ved en Oscar-statuett kom filmen i hende. Mange følte at denne filmen ble litt skummel, men det er den langt ifra. Overraskende og mesterlig er derimot de ordene som faller meg inn.

Etter å ha totalt mislyktes med sin forrige pasient har Malcolm Crowe (Bruce Willis) lenge slitt med å få livet tilbake på rett kjøl. Når så en ny pasient dukker opp med de samme symptomene får Malcolm en sjanse til å lykkes. Den nye pasienten er en liten gutt ved navn Cole Sear (Haley Joel Osment) som virker å ha en sjette sans. Han skremmes av at han ser døde mennesker og Malcolm kan vise seg å være den eneste som kan hjelpe. Men hvordan kan man hjelpe noen, når man ikke tror på dem?

Mitt første møte med M.Night Shyamalan skulle vise seg å bli veldig tilfeldig. Det var kinotid sammen med en rekke kamerater og vi kom ikke inn på filmen vi skulle se. Da hørtes ”The Sixth Sense” ganske interessant ut og Bruce Willis hadde jo hovedrollen. Et par timer senere stod vi utenfor kinoen og kom frem til at filmen var noe av det beste vi hadde sett. De fleste har jo nå sett filmen og vet hvilken gigantisk slutt den har. Den ble til og med så popluær at en rekke av filmens kjente taglines og scener også ble offer for pariodiens simple verdier og bl.a.”Scary Movie” harselerte med den kritikerroste dramathrilleren.

Bruce Willis (Die Hard-trilogien) er sinnsykt god i rollen som legen som slites i å komme seg etter jobb-hendelsen og samtidig ser ut til å miste all kontakt med kona. Opp mot Willis i en så utmerket rolle skulle det nesten ikke være mulig å glitre, men det klarer altså unge Haley Joel Osment (Artificial Intelligence: A.I.), som var den av de to hovedrolleinnehaverne som ble nominert til Oscar. Den aller største stjernen er dog ikke de to skuespillerne, for regissøren M.Night Shyamalan er utvilsomt noe av det mest spennende filmverdenen har klart å få frem de siste årene. Shyamalan hadde ingen anelse om at filmen hans skulle bli så stor at den fortsatt står som en av de filmene med størst inntjening om man ser på budsjettet, og det er ikke uten grunn. ”The Sixth Sense” er akkurat den overraskelsen jeg ventet på som virkelig skulle gi meg troen på magi innen film. Dette er og blir mesterlig og har du ikke sett denne filmen enda bør du få ut fingeren.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar