The Yes Men

En interessant og noe utradisjonell dokumentar som setter fokus på frihandelens onder. The Yes Men lykkes i å både underholde og opplyse.

De 2 kompisene Andy og Mike har i denne dokumentaren valgt å sette fokus på frihandelen og da spesielt WTO. Etter en litt treg start, setter filmen plutselig opp tempoet og vi følger Andy og Mike i det de valser rett inn på et lukket møte hvor de skal forestille 2 representanter fra WTO. På dette møtet i Helsinki er creme de la finsk-creme plassert, de med den høyeste utdanningen og ettersigende største IQen i landet. Etter en mildt sagt hårreisende presentasjon om hvordan slaveriet bør bli gjeninnført og at trege arbeidere bør straffes med elektrosjokk, er det fortsatt umulig å se noen i forsamlingen som faktisk ser ut til å bry seg en skit om hva de sier.

På forhånd hadde Andy og Mike forberedt seg på det verste, men ingen av dem skimtet så mye som en eneste sikkerhetsvakt eller en anelse av buing i løpet av foredraget. De såkalte geniene forble likegyldige til hele opptrinnet. Til deres forsvar skal det sies at finnene ikke er kjent for sin glimrende engelsk, men etter at Andy, bokstavelig talt, vrengte av seg alle klærne og begynte valse rundt i salen med et sadomasochistisk og gullbelagt latex-antrekk med en enorm penislignende «fjernkontroll» stikkende ut fra skrittet (se bilde i toppen), var det fortsatt ingen som satte tvil på legitimiteten til disse folka. Neida, de fikk fullføre presentasjonen med stil og ble senere applaudert ut av salen og takket for sitt interessante bidrag. Dette oppsummerer vel hele filmen i korte trekk.

De setter spørsmålstegn ved mektige korporasjoner som WTO og påpeker den store innflytelsen de har på det frie handelsmarked, på godt og ondt. Ved å utgi seg for å være noen andre enn de egentlig er, stiller Andy og Mike opp på diverse arrangementer for å spre budskapet sitt, gjerne via sprø innslag som det jeg nevnte ovenfor. Provokasjon er ofte det beste middelet for å skaffe oppmerksomheten, det har i hvert fall disse gutta skjønt.

Filmen i seg selv er ganske underholdende, den er morsom, selv om man ikke sitter og gapskratter som en hest, og klarer på tross av humoristiske innslag å få frem den politiske meningen. Dette er kort sagt en interessant og god dokumentar som setter fokus på frihandelen, McShit (insider joke, se filmen så skjønner du), brutte løfter og store korporasjoner med altfor mye makt. Terningkast 4.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar