V for Vendetta

James McTeigue og Wachowski-søsknene har skapt en treffsikker fremtidsvisjon som gjør alt rett. Dette er en visuell fest for øyet som byr på storslagen underholdning fra start til slutt.

Han kommer ut av skyggene, i en virvel av grasiøs knivteknikk, med en blek maske stivnet i et smil. Personen V blir navngjeten i et England som tråkkes under diktatoren Sutlers jernhæl. Så begynner landet sakte å tine. Maskerte V gir håp om endring. Med sin mystiske framtoning, finslepne formuleringer og prinsippfaste politikk er V motvekten folket behøver for å vippe Sutler ut av balanse. V bærer en maske av Guy Fawkes, katolikken som ledet den såkalte Kruttsammensvergelsen 5. november 1605. Planen var å sprenge nasjonalforsamlingen under åpningen, da regjering og konge var til stede. V har lignende planer. Han får en alliert i unge og modige Evey når han presser henne til å lære seg selv å kjenne. Det er ingen vei tilbake…

Årets beste film så langt. Dette var en sjelden gjennomtenkt opplevelse som gir oss en helt ny vri på «terrorisme»-sjangeren. Hvis du har sett på verden i svart hvitt frem til nå, vil V FOR VENDETTA garantert gi deg et krystallklart fargesyn, såfremt du klarer å holde følge hele veien. Kort sagt en fantastisk film som klarer å reflektere over dagens realitet og som samtidig lykkes i å trekke paralleller mellom utviklingen av teknologi, økningen av terror, epidemier, sykdommer, virus samt politiet og regjeringenes inngrepen (da spesielt USA/Bush/Irak, uten å gå så altfor mye nærmere inne på den saken) og ikke minst overvåkningen av samfunnet generelt. Vi blir vitne til en fryktinngytende og langt fra usannsynlig fremtidsvisjon der de vanlige rollene mellom god og ond har blitt byttet om, noe som definitivt legger opp til en solid diskusjon i etterkant.

V FOR VENDETTA byr på en solid dose drama, en rekke fabelaktige actionsekvenser, et ekstremt aktuelt politisk tema og en ultratøff antihelt i form av V. Kunne du ikke bry deg mindre om politikk finnes det likevel mer enn nok av andre godbiter å sette tennene i. Filmen er en visuell fest for øyet og det spares definitivt ikke på kruttet, for her sprenges bygninger i øst og vest! Actionsekvensene er verdt et helt avsnitt for seg selv, de er nydelig koreografert og fortreffelig gjennomført. Sjelden har kniver fremstått som et såpass fascinerende våpen som når V tar dem i bruk. Det er likevel historien som er selve kjernen, og med sine mange tvister og vendinger klarer den å involvere, engasjere og samtidig gi oss et heftig slag rett i ansiktet uten å bli verken kjedelig eller det minste langtekkelig. For dette er i bunn og grunn en seriøs og viktig oppvekker som setter fokus på folks apatiske holdning til den verden vi lever i til daglig, og det gjelder så definitivt å holde følge hele veien, skal man få noe utbytte av dette i siste ende.

Skuespillerne holder jevnt over et veldig bra nivå, og i denne sammenhengen må man selvfølgelig nevne den enestående innsatsen til Hugo Weaving i rollen som V. Fyren bærer en maske gjennom hele filmen, men dette merkes knapt og til tider utspiller han selveste Natalie Portman, igjen MED maske altså! Det skal likevel nevnes at hun ikke er i nærheten av å gjøre sin beste rolle i denne filmen. I tillegg syns jeg hun hadde en tendens til å overdrive den britiske aksenten et par hakk for mye, men dette blir småpirk. V FOR VENDETTA er kort og godt et av årets absolutte must på filmfronten. Gå ikke glipp av den! Terningkast 6.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar