Bonanza: Robert De Niro

Her skal jeg presentere fem filmer som Robert De Niro har vært med i, og alle fem er i aller høyeste grad å anbefale.

Denne gangen er det Robert De Niro som står for døren. Og hva kan man si om Robert De Niro? En skuespiller som er kjent som en av de aller beste på kloden, helt oppe i samme klasse som Al Pacino.

De Niro mottok Oscar for beste mannlige birolle i The Godfather: Part II (1974), og nok en Oscar for beste mannlige hovedrolle i Raging Bull (1980). Han har i tillegg flere nominasjoner bak seg, bl.a. for beste mannlige hovedrolle i Taxi Driver (1976) og The Deer Hunter (1978). Robert De Niro er nok mest kjent for sitt glitrende samarbeid med regissør Martin Scorsese, et samarbeid som har kulminert i flere store filmer som Goodfellas (1990) og Cape Fear (1991), hvilket du får lese mer om i denne artikkelen.

I 2004 fikk Robert De Niro endelig den anerkjennelsen han lenge har fortjent – han toppet nemlig Empires liste over verdens beste skuespillere. En slik ambisiøs herremann nøyer seg imidlertid ikke bare med å være bak kamera, for i 1993 debuterte han også som regissør med filmen A Bronx Tale.

Nedenfor finner dere filmene jeg har valgt å se nærmere på – presentert i kronologisk rekkefølge.

 • Taxi Driver

  Denne filmen er regissert av ingen ringere enn Martin Scorsese, og i filmen møter vi Travis Bickle, spilt av Robert De Niro. Flere store navn du kan finne her er navn som Harvey Keitel, Cybill Shepherd og Jodie Foster. Dette er De Niros andre opptreden i en Scorsese-film, og definitivt et gjennombrudd hva deres filmsamarbeid angår.

  Den tidligere vietnamveteranen Travis Bickle er en taxisjåfør som får se litt av hvert gjennom sitt frontvindu. Hans oppfatning av verden er at den inneholder alt for mye dritt og avskum, og ingen gjør noe for å fjerne det. Han møter etterhvert skjønnheten Betsy (Cybill Shepherd), men deres forhold blir satt på prøve da han tar henne med på kino og foretar et heller uheldig valg av film.

  Når Bickle møter en 12-årig prostituert, Iris (Jodie Foster), skjønner han at noe bør gjøres. For når ingen andre gjør noe, tar han saken i egne hender. Han tar straks kontakt med halliken Sport (Harvey Keitel) for å prate ham til fornuft. Men det hele ender i at Bickle må gå drastisk til verks for å få stoppet alt dette.

  Robert De Niro gjør en enorm tolkning som Travis Bickle, og vi får allerede her se hvor talentfull Jodie Foster er. Et eksempel på det er i kaféen, hvor Bickle og Iris prater sammen og prøver å få til en slags overensstemmelse. Det hele satt sammen av en fremadstormende Scorsese, som viser at Hollywood har mer å glede seg til fra ham.

 • The Deer Hunter

  Denne filmen er ansett som en av de sterkeste krigsskildringene som noen gang er vist, regissert av den noe ukjente Michael Cimino. Vi møter bl.a. Robert De Niro, Christopher Walken og Meryl Streep, som alle tre gjør en av sine sterkeste prestasjoner noensinne. Dette er filmen som ble både elsket og hatet – den traff nerver hos alle.

  Tre vanlige kamerater jobber som stålverksarbeidere i Pennsylvania – Michael (Robert De Niro), Steven (John Savage) og Nick (Christopher Walken). De er hyggelige mennesker som lever livet og liker å dra på hjortejakt sammen. Linda (Meryl Streep) er den vakre kvinnen som Michael og Nick begge har følelser for, mens Steven allerede har funnet sin rette og skal gifte seg.

  Dette bryllupet blir en avskjedsfest for de tre karene, i og med at de er blitt kalt opp til å dra til Vietnam. Der havner de i VietCongs fangenskap, og en omgang med russisk rulett fører til at de må finne en vei ut for å berge sine liv. Dette klarer de, men de oppløses fra hverandre, ettersom Michael vender hjem, Nick blir værende, og Steven mister foten. Michael drar tilbake for å lete etter sine gode venn, men ikke alt er slik han hadde håpet på.

  Hvis ikke filmsamlingen din inneholder denne filmen, så er den ikke komplett, så enkelt er det. Filmen mottok 5 Oscar – Christopher Walken for beste birolle, Michael Cimino for beste regissør, i tillegg Oscar for beste film, beste redigering og beste lyd.

 • Awakenings

  I denne rørende skildringen får du se Robert De Niro samarbeide med Robin Williams. Sistnevnte spiller en lege som på et mentalsykehus skal hjelpe pasienter hvis tiden har stått stille for i flere år. Filmen er regissert av Penny Marshall, som bl.a. også har filmen Big på sitt rulleblad.

  Leonard Lowe (Robert De Niro) havner som liten gutt på et psykiatrisk sykehus pga. en Parkinson-lignende sykdom. Ingen vet helt hva denne sykdommen heter eller hva den innebærer. Alt det legene vet, er at disse pasientene ikke har noen som helst slags form for kontakt med det som skjer omkring dem. De tilbringer dagene i en form for koma der de til enhver tid må ha hjelp til alt sammen, det være seg spising, pussing av tennene osv.

  Da Dr. Malcolm Sayer (Robin Williams) blir ansatt, tilfører han en medisinsk revolusjon ved dette sykehuset. Han makter å finnet middelet som «vekker» pasientene til liv igjen. Alle pasientene finner ut at de har gått glipp av enormt mange år av sitt liv, men det overskygges av gleden av å kunne få snakke med noen igjen og å kunne få utforske de hverdagslige ting.

  Penny Marshall leverer et mesterlig stykke filmhistorie her, og det trengs vel ikke å påpeke at Lowe og hans medpasienter griper vårt engasjement fra første stund. Robert De Niro ble også nominert til Oscar for sin opptreden i denne filmen.

 • Cape Fear

  Dette er en nyinnspilling av Cape Fear fra 1962 med Gregory Peck og Robert Mitchum i hovedrollen. Denne gangen, 29 år senere, har Martin Scorsese klart å regissere en like skremmende film, kanskje mer uhyggelig enn originalen. Med mesterlige skuespillerprestasjoner fra Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange og Juliette Lewis, har vi her en fantastisk psykologisk thriller.

  Voldtektsmannen Max Cady (Robert De Niro) har nå sluppet ut av fengselet etter å ha sittet inne i 14 år. Advokaten hans, Sam Bowden (Nick Nolte), tilsidesatte den gang bevis som kunne ha mildnet Cadys straff. Dette har Max Cady funnet ut, og nå er han ute etter hevn over sin tidligere advokat.

  Max Cady skyr ingen midler når han vet å gi begrepet psykisk terror en ny dimensjon. Ikke bare Sam Bowden, men også hans kone Leigh (Jessica Lange) og deres datter Danielle (Juliette Lewis) får i aller høyeste grad gjennomgå. Når hunden deres blir drept, blir straks Cady beskyldt for ugjerningen. Sam iverksetter tiltak for å få gjort noe med denne psykopaten, men gjennom Leigh og Danielle vet Cady å utmanøvrere familien Bowden på en effektiv måte. Det hele ender til slutt i et brutalt oppgjør i Cape Fear.

  Det var egentlig Steven Spielberg som skulle stå for regien i denne filmen, men han overlot til slutt ansvaret til Scorsese, og det kan han ikke angre på. For en mer spenningsfylt thriller enn dette skal man virkelig lete lenge etter. Robert De Niro ble nok en gang nominert til Oscar for sin sterke og solide innlevelse.

 • Heat

  Dette politi-kjeltring-dramaet er regissert av Michael Mann, og han kan virkelig kunsten å lokke med seg et helt stjernemannskap. Her finner vi nemlig Al Pacino, Robert De Niro, Jon Voight, Val Kilmer, Tom Sizemore, Ashley Judd m.fl. Alt ligger dermed til rette for et mesterverk, og det er akkurat det Mann har klart å få til.

  Neil McCauley (Robert De Niro) er storforbryteren som gjør et meget grundig arbeid før han går til verks. Han er fryktelig vanskelig å få fatt på, og hans medarbeidere er de mest profesjonelle i sin bransje. Bortsett fra at han er en forbryter, er politimannen Vincent Hanna (Al Pacino) mer eller mindre den samme typen – har han bestemt seg for å få satt noen bak lås og slå, skal det veldig mye til for å få stoppet ham.

  McCauley og hans menn kupper en pengetransport, og det tar ikke lang tid før Hanna får snurten i hva som er på ferde. Han har riktignok ikke mange ledetråder, men hans instinkter er ufeilbarlige, og han venter etterhvert på at McCauley skal gjøre en tabbe. Dette skjer når en tyster ringer inn til politiet og påstår at en bank vil bli ranet, og at McCauley er hjernen bak. Dette fører til en voldsom skytescene midt på gata, der noen få overlever. Etter dette bestemmer McCauley seg for å flykte, men han kommer ikke langt før han finner ut at Hanna er etter ham…

  Dette er ikke bare en thriller, men også et familiedrama som tar for seg hvor stor en besettelse kan bli, og at den kan forsømme privatlivet. Her er det en rekke personligheter som blir portrettert, og alle spilles med store innlevelser av store skuespillere. Nevnes kan Chris Shiherlis, Neil McCauleys nærmeste venn, som spilles av Val Kilmer. Han sliter med familien, og hans kone, spilt av Ashley Judd, gjør at dette teamet av ranere stilles på kanten av sitt vanntette samarbeid. Dette er rett og slett en film som kan sammenlignes med en lang nyhetssending, der nyhetene er ran og vold.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

  Skriv en kommentar