Knuts topp 10 filmer 2000

Året som gikk skal oppsummeres. Dette er de 10 beste filmene jeg mener ble laget i 2000.

Året 2000 har hatt mange godbiter å by på, både fra Hollywood og Asia (hele to filmer herfra snek seg inn på topplisten min i år). Men om det kommer til å gå inn i historiebøkene som et spesielt minneverdig filmår, det tviler jeg på. Mye skyldes nok at det er vanskelig å skulle følge opp et fantastisk filmår som 1999. I mellom noen av de filmatiske skuffelsene (The Beach, Battlefield Earth, Mission to Mars) har det likevel vært høydepunkter å finne. Darren Aronofsky vartet blant annet opp med et forferdelig sterkt dopdrama (Requiem for a Dream) som jeg aldri, aldri kommer til å se igjen. Den ene gangen holdt i massevis. Filmatiseringen av den berømte boken American Psycho endte opp med å bli en svært gledelig overraskelse. Almost Famous sto for årets beste soundtrack. Christopher Nolan fikk sitt store gjennombrudd med den innovative debutfilmen Memento og Ridley Scott vartet opp med sin beste film på nærmere 20 år.

Ettersom listen kun har plass til 10 filmer så ble jeg nødt til å utelate noen. Følgende filmer fikk ikke plass på topplisten i år: Chicken Run, Traffic, The Cell, Unbreakable, Erin Brockovich, Finding Forrester, Boiler Room, X-Men, High Fidelity, Cast Away, The Legend of Bagger Vance, Quills og Snatch.

Uansett, min liste over de 10 beste filmene fra 2000 finner du nedenfor.

 1. Wonder Boys

  En smart, morsom, sjarmerende og mørk komedie som antakeligvis vil falle godt i smak for det litt modnere publikum. Michael Douglas ser virkelig ut til å kose seg i rollen som Grady Tripp og får herlig assistanse av både Tobey Maguire og Robert Downey Jr. som bytter på å stjele scenene med sine treffsikre kommentarer og underlige adferd. Wonder Boys er utvilsomt en anelse sær, men den finfine blandingen av varm romantikk, troverdig hverdagsdrama og underspilt humor traff meg rett i hjerterota.

 2. Thirteen Days

  Roger Donaldsons beste film til dags dato. Thirteen Days er en gripende, smart og kompleks politisk thriller som engasjerer helt til siste slutt. At det hele er basert på ekte hendelser gjør ikke saken mindre imponerende. Uansett om du kjenner til utfallet eller ikke, burde denne filmen klare å holde deg fastspent til setet med sine kjappe vendinger, imponerende regi og fascinerende skildring av John F. Kennedy i sitt ess. Om ikke annet, er du sikret et saftig innblikk i hva lederskap handler om.

 3. Crouching Tiger, Hidden Dragon

  En visuell nytelse som byr på en rekke overveldende sekvenser fylt til randen med fantastisk, energisk og hardtslående kampsport. Foruten å underholde stort på actionfronten, har Ang Lee i tillegg krydret Crouching Tiger, Hidden Dragon med en hjertefølt kjærlighetshistorie, en hel del interessante karakterer og forfriskende poetiske innslag. Kort sagt et imponerende asiatisk epos som overgår det meste av hva jeg har sett tidligere.

 4. Remember the Titans

  En sikker publikumsvinner uten de altfor store overraskelsene til tross, Remember the Titans traff meg rett i hjerterota med sine mange kule karakterer, tøffe treningsopplegg, uforglemmelige vennskap, herlige inspirasjonshistorie og, i siste ende, positive budskap som strekker seg mye lengre enn selve fotballbanen. Jeg har alltid vært en sucker for sportsfilmer med et hjertefølt budskap, og denne lille godbiten fortsetter altså med å levere varene, selv etter en hel horde med gjensyn.

 5. Requiem for a Dream

  Jared Leto og Jennifer Connelly gjør begge et av sine livs beste roller i dette ytterst realistiske dopdramaet som fikk det til å gå iskaldt nedover ryggen min opptil flere ganger. Dette er en grusom, fryktinngytende og helvetes rå film som, på tross å ha et meget tungt budskap, ikke er noe man vil gå glipp av. Darren Aronofsky beviser hva han er god for og har med Requiem for a Dream skapt et groteskt innblikk i doplivet på sitt verste. En særdeles sterk opplevelse som det holder å ha sett èn gang.

 6. American Psycho

  Christian Bale leverer en av sine beste roller noensinne i denne tidvis satiriske, groteske og særdeles dristige thrilleren som på nydelig vis har klart å fange ånden til 80-tallet og, i særdeleshet, jappetida. American Psycho byr på en sylskarp sosial kommentar og sterk skildring av en mann som ganske enkelt har fått nok. En sterkt underholdende og stemningsfylt film som på mange måter er like komisk og bisarr som den er tragisk.

 7. Almost Famous

  En innholdsrik, varm og stemningsfylt 70-tallsskildring som byr på masse av seg selv og leverer en hel rekke med strålende skuespillerprestasjoner. Den ytterst talentfulle Cameron Crowe har med Almost Famous klart å fange selve essensen i hvordan det er å være ung, naiv og uerfaren på livet generelt under en meget turbulent 70-tallsæra. En sjelden perle av en film som underholder stort og som, i siste ende, treffer akkurat der den skal.

 8. Memento

  Christopher Nolan har med Memento gjort tradisjonell historiefortelling til skamme og åpnet verden for en helt ny dimensjon av muligheter gjennom sin innovative fremstilling av plottet og videre introdusering av «nye» karakterer. Man trenger ikke et gigantisk Hollywood-budsjett for å lage god film, noe denne lille indie-perlen er et glitrende eksempel på. Vi serveres et komplekst plot med sin del av uventede tvister og et særdeles interessant mysterium i bunn som holder deg fastspent til setekanten gjennom hele forestillingen. Nervepirrende, engasjerende og, i siste ende, en av de mest originale filmene jeg har sett på lenge.

 9. Joint Security Area

  JSA forteller en gjennomsyret vond historie på en puslespillaktig måte. Her blandes teorier og virkelighet inn i hverandre og former til slutt det vi kan kalle en tilnærmet sannhet av hendelsene.

  Filmen spiller på de helt riktige strengene og den fikk meg til å både le og gråte om hverandre. Vi serveres en intelligent historie som videre underbygges av en rekke minneverdige scener, sterke stemningsskildringer og et fenomenalt skuespillergalleri frontet av Yeong-ae Lee og, min personlige favoritt, Byung-hun Lee. Sammen utgjør alle disse ingrediensene en suveren blanding av krig, spenning, politikk, vennskap og følelser som utnyttes til det fulle gjennom mesterlig regi og oppbygning. Et av årets absolutte høydepunkter.

 10. Gladiator

  Det var aldri noen tvil om hvilken film som skulle stikke av med førsteplassen i år. Russel Crowe gjør sin beste rolle noensinne i dette episke actiondramaet som, etter flere gjensyn, har endt opp med å bli en av mine aller største personlige favoritter.

  Det er ikke ofte jeg kan huske å ha sagt meg fullstendig enig i Oscar-akademiet avgjørelse for årets beste film, men Gladiator er og forblir det store unntaket. Jeg har ganske enkelt forelsket meg i denne hjertefølte historien om en manns kamp for rettferdighet, frihet og, ikke minst, familien. Her serveres vi en rekke storslåtte actionsekvenser, nydelige stemningsmusikk, følelsesladete øyeblikk på slagmarken og et bittersøtt plot i bunn som griper tak i sjelen og ikke slipper taket før rulleteksten dukker opp. Dette er film på sitt absolutt fineste og minner meg gang på gang om hvorfor jeg elsker dette mediet. Årets beste film!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

  Skriv en kommentar