Knuts topp 10 filmer – 2005

Året som gikk skal oppsummeres. Dette er de 10 beste filmene jeg mener ble laget i 2005.

Det har lurt seg inn en god del blockbustere (fullt fortjent), to asiatiske perler og en gigantisk ape på årets liste. For min del så oppsummerer denne listen 2005 ganske bra. Det eneste som mangler er muligens en rendyrket komedie. Hadde jeg satt sammen listen på en hvilken som helst annen dag, så hadde nok enten 40 Year Old Virgin eller Wedding Crashers fått en plass i toppen. Heldigvis sørget Brad Pitt og Angelina Jolie for masse moro i Mr. and Mrs. Smith (en film som ligger ganske høyt på listen), så det får duge for denne gangen.

Som vanlig må det alltid utelates noen fra listen. Flere av disse kunne lett ha lurt seg inn i topp 10, men slik ble det altså ikke i år. Følgende filmer fikk altså ingen plass på årets liste: Broken Flowers, War of the Worlds, Star Wars: Episode III, Charlie and the Chocolate Factory, Mysterious Skin, The 40 Year Old Virgin, The Island, Kinsey, Kung Fu Hustle, Wedding Crashers, Danny the Dog, Mean Creek og Vinterkyss.

 1. A History of Violence

  A History of Violence er en rå, blodig, intens, virkelighetstro, sexy og følelsesladet affære. De brutale overgangene fungerer overraskende bra, en idyllisk og tilsynelatende rolig scene kan eksplodere før man vet ordet av det. Kort sagt en intens og hardbarka gangsterfortelling som går rett på sak, har et troverdig plot, masse kule rollefigurer og et konstant underliggende spenningsmoment som holder deg på tå hev. Utvilsomt en film jeg skal se igjen.

 2. King Kong

  En gigantisk ape, plenty med onde dinosaurer, ei forlatt øy, fantastiske effekter og en rørende historie med masse action å by på. King Kong involverer og imponerer på samme tid. Peter Jackson inviterer oss med på en imponerende tur i fantasiens verden der selv gigantiske aper og utdødde dinosaurer eksisterer. Fantastisk fortellerteknikk, en blendende vakker Naomi Watts, en sjarmerende kongeape og noen helt sinnssyke spesialeffekter gjør dette til en stor film – på alle mulige måter.

 3. Cinderella Man

  Filmen byr på hardstlående og blodige boksekamper som dessverre ikke følges opp med god nok koreografi. Den reddes til slutt av historiens hjerte og tidvis glitrende sekvenser med overraskende kamerabruk, samt en knallgod innsats av Russel Crowe. Jeg er en sucker for heltefilmer og Cinderella Man ble altså intet unntak. Den inspirerende og tidvis hjerteskjærende historien skaper et flott grunnlag til en hel rekke fabelaktige og stemningsfylte boksekamper som virkelig klarte å involvere meg såpass mye at jeg til slutt satt på kanten av setet og heiet som aldri før på en god gammeldags helt ved navn Jim.. Jim Braddock!

 4. The Upside of Anger

  The Upside of Anger byr på et sjarmerende og gripende portrett av en familie i oppløsning. Kevin Costner leverer en av sine beste roller til dags dato i dette nydelige dramaet som er fylt til randen med varme, humor, lidenskap og medmenneskelighet. Filmen er både morsom, tankevekkende, rørende, og ikke minst, skikkelig god. Plenty av originale karakterer som på elegant vis utfyller hverandre gjør dette til en herlig feelgood-opplevelse av ypperste kvalitet.

 5. Batman Begins

  Rå action i en mørk og dyster Gotham City, en beintøff superhelt, en horde av overkvalifiserte skuespillere og en regissør av rang gjør dette til en filmopplevelse man bare må få med seg. Årets råeste actionfilm, punktum.

  Christopher Nolan forteller historien om Batman slik det var ment den skulle fortelles. En spennende reise inn i Gotham Citys mørkeste kroker som har masse hardcore action, høytflygende biljakter, plenty med sjarm og en involverende historie å by på. En av de beste og mest gjennomførte superhelt-filmene til dags dato.

 6. Bin-Jip

  En stillegående og følelsesladet film som har mye på hjertet. Glimrende bildebruk, en interessant fortellerteknikk og knakende gode skuespillerprestasjoner gjør dette til en unik og annerledes filmopplevelse. Uten den helt store dialogen klarer regissør Ki-duk Kim å formidle mer med ett ansiktsuttrykk, èn scene eller èn handling enn andre klarer formidle med 1000 ord. Før jeg visste ordet av det var jeg helt oppslukt i fortellingen. Vakkert, poetisk og originalt.

 7. Crash

  En sterk og virkelighetstro fortelling som både engasjerer og involverer på flere nivåer. Gjennom dynamisk historiefortelling skildres rasedikriminering i nåtidens USA. Vi provoseres og utfordres med seiglivede fordommer som aldri helt ser ut til å forsvinne.

  Dette stjernespekkede dramaet klarer på fabelaktig vis å flette flere historier, personer og skjebner sammen i en herlig miks uten å bli for komplisert eller tape det minste intensitet. Vi serveres en historie som, uten å fordømme, atter en gang bringer et viktig og sårbart tema i dagens samfunn frem i lyset. Crash har masse på hjertet og er kort og godt en knallgod og følelsesladet fortelling om noe jeg tror alle vil kunne relatere seg til.

 8. Mr. and Mrs. Smith

  Endelig kom det en ordentlig sommerfilm på markedet. Mr. And Mrs. Smith er akkurat hva jeg har vært på utkikk etter. Dette er action og moro mikset sammen i en forbausende velsmakende cocktail. Høy kulhetsgrad, to sexy hovedrolleinnehavere, masse glimt i øyet og tonnevis med morsomme innslag og action.

  Dette er et fyrverkeri av en film hvor Pitt og Jolie uten noen som helst problemer glir inn i rollene som et stilfullt ektepar. Masse fart, spenning og beintøffe shootouts blandet med dagligdagse ekteskapsproblemer skaper en herlig kontrast og sørger for masse humor og underholdning av høy kvalitet.

 9. The Jacket

  Dette var en film jeg overhodet ikke hadde noen som helst forhåpninger til på forhånd, men John Maybury er herved på min liste over regissører som er verdt å følge med på. Det fascinerende og tidvis forvirrende plottet, en uvanlig kjærlighetshistorie og et ekstremt velspillende skuespillergalleri frontet av Knightley og Brody sugde meg rett inn fra første sekund! The Jacket er et ytterst gripende og surrealistisk mindfuck med en nydelig romantisk touch som dessverre har blitt både oversett og til de grader undervurdert. Se den!

 10. A Bittersweet Life

  Asiatiske produksjoner har i mine erfaringer en tendens til å variere fryktelig mye i kvalitet, men en gang i mellom treffer de blinken så til de grader. Dette er en slik film. A Bittersweet Life er en stilfull og actionfylt delikatesse. Det er også et hardkokt gangsterdrama med en poetisk touch. For mitt vedkommende er dette fjorårets store favoritt. Det er simpelthen et utrolig stemningsfylt og blodig actiondrama av ypperste kvalitet, og årets beste film.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

  Skriv en kommentar