Topp 10 biljakter

Vår uoffisielle kåring av tidenes beste biljakter gjennom tidene er på plass. Her finner du alt fra Star Wars til Bad Boys.

Endelig kommer Filmbyen med en skikkelig topp 10-liste, og det er ingen dårlig liste. Her kan du nemlig lese om tidenes beste biljakter. Dette er en artikkel laget i samarbeid med vår actionekspert Hallgeir G. Hynne, del 2 kan du lese om noen få dager!

Liker man action er en høykvalitets-biljakt noe av det viktigste man kan få med seg, og vi mener bestemt å ha fått med oss litt av hvert her. Fra politijakter med klassiske sportsbiler til mer eksplosive biljakter hvor det ikke spares på antall biler som ruller og spretter rundt. Det har også sneket seg inn litt motorsykler, lastebiler og fremtidsfarkoster. Noe for enhver smak, enjoy!

 1. Star Wars: Episode I

  Dette er antakeligvis den mest kontroversielle posten på hele denne lista. Det er vel ingen hemmelighet at denne filmen er ganske sterkt hatet blant ekte Star Wars-fans, mye på grunn av en viss Jar-Jar Binks. Han har riktignok ingen stor rolle i jakten jeg har tenkt å omtale, bortsett fra at han mister et skrujern inni motoren og setter fast tunga før det skal kjøres. Det skal også sies at dette egentlig ikke er noen biljakt, men ikke så langt unna hvis man legger til noen tusen år. Jeg snakker selvsagt om det fartsfyllte podracet hvor Anakin kjører for å vinne, men også for å vinne sin egen frihet. Litt surt at han senere blir galaksens største badguy, men det har ikke noe med saken å gjøre.

  Det starter på den vanlige måten, vår helt sliter med en elendig racer og blir stående igjen på startstreken. Det varer riktignok ikke lenge, og den fantastiske opphentingen kan begynne. Ingen annen film har gitt meg en så enorm fartsfølelse som denne, og det er fantastisk å se førerne suse en halvmeter over bakken i mange hundre kilometer i timen. For ikke å snakke om de skitne triksene, her er ingen redde for å hive en granat på den konkurrerende føreren. Ingenting står i veien for å presse dem inn i et fjell heller, alt er faktisk lov! Stor fart og skitne triks gjør at denne fortjener en plass på lista.

 2. Gone in 60 Seconds

  Mange vil påstå at Gone in 60 Seconds er en skikkelig drittfilm når det gjelder action-sjangeren, og det kan sikkert stemme. Den fikk aldri noen glimrende anmeldelser eller anbefalinger, men det hindrer ikke det faktum at det er en del knakende gode biljakter i denne filmen. Jeg har selvsagt valgt ut den siste, avgjørende jakta i denne filmen. Nicolas Cage susende rundt i Palm Beach med sinnsyke biler er helt klart et konsept jeg kan like.

  En stor klassiker utgjør hovedrollen her, nemlig en Shelby Mustang 1967-modell. Ganske enkelt en råtass av en bil. Memphis Raines og hans gjeng mangler bare denne siste bilen på listen over 50 biler som måtte stjeles på 4 døgn. Det viser seg å ikke bli så lett denne gangen, politiet er på plass for å stoppe Raines i å fullføre jobben. Det blir en langvarig og til tider sinnsykt rå biljakt, hvor vi starter i sentrum av byen. Det går gjennom bakgater og hovedgater, hele tiden i en enorm fart. Det fortsetter videre til havneområdet, hvor et av høydepunktene er en politibil som blir slengt gjennom en murvegg, herlig å se på. Det hele avsluttes med at Raines gir full pinne og hopper over 5-10 biler og lander like fin på andre siden. Overdrevet og urealistisk? Joda, men artig er det likevel.

 3. Batman Begins

  Denne glimrende filmatiseringen av Batman falt meget godt i smak da jeg fikk sjansen til å se den tidligere i sommer. Rå action, høy fart, en splitter ny og ekstremt kul Batmobil, en überhot Katie Holmes og spesialeffekter av høy kvalitet gjorde dette til en av årets actionopplevelser på kino. Det var likevel EN spesiell scene som virkelig brente seg inn på netthinna, og det var biljakten hvor Batman må flykte med hele Gotham Citys politistyrke like i hælene. Med en døende hottie (Katie Holmes) i nabosetet får Batboy virkelig vist hva han duger til som sjåfør i det han presser Batmobilen til nye høyder gjennom en hel rekke halsbrekkende stunts i meget høy fart! Her hoppes det fra tak til tak til man endelig ender opp på motorveien, omgitt av en haug med sivile biler og enda flere politibiler kjøres det som aldri før. Med tidspress og halve byen på nakken klarer denne scenen å skape enorm spenning som ikke slipper taket før mye senere, rått!

 4. The Bourne Identity

  Matt Damon gjorde det stort i rollen som Jason Bourne, en kaldblodig morder uten noe som helst hukommelse. Da filmen kom på kino ble den umiddelbart en publikumssuksess, mye skyldtes nok blandingen av realisme, en solid historie og masse action. Realisme er nøkkelordet til den etter hvert ganske så berømte biljakten jeg skal ta for meg nå. Det hele utfolder seg i Paris’ gater hvor Jason og Marie har blitt oppdaget og politiet er ved å omringe bilen. Bourne tar det hele med ro og prøver rolig å overtale Marie til å forlate bilen, hun takker nei, spenner på seg bilbeltet og flukten kan begynne! Selv om bilen de kjører ikke akkurat er noen Ferrari går det sabla fort i svingene likevel. Bilen presses til det ytterste og selv politiet sliter med å holde følge. Biljakten er fryktelig godt laget, inneholder masse kule krasj, er realistisk, actionfylt og grusomt spennende!

 5. Terminator 2: Judgement Day

  Hva er vel en slik action-toppliste uten vår store helt Arnold Schwarzenegger? Da snakker jeg selvsagt om hans klart beste film, nemlig Terminator 2. Denne filmen har i løpet av årene blitt en kultklassiker, og har en biljakt som noen kanskje vil påstå hadde fortjent en plass enda høyere opp på listen.

  For å være pinlig nøyaktig. Dette er egentlig ikke en biljakt, det er en motorsykkel vs. lastebil-jakt. Arnold må redde den villstyrlige unge Connor, og slenger han opp på den råe motorsykkelen han har klart å få tak i. Problemet er at den onde T-1000 har satt seg inn i en stor lastebil og gir full pinne for å knuse motorsykkelduoen vår. Denne herlige jakten starter på gateplan, men havner fort ned i en tørrlagt flomkanal. Dette er faktisk et bevis på at dette er den beste plassen å kjøre på en livstruende måte. Det samme ble jo gjort i Gone in 60 Seconds. Forskjellen er at i Terminator brukes det samtidig heftig med våpen for å stoppe lastebilen. Det er fantastisk å se på Arnold når han svinger rundt med hagla for å lade den på den tøffeste måten man kan tenke seg. Man kan faktisk bare håpe og be til høyere makter om at man en vakker dag blir så barsk at man får til det der.

 6. GoldenEye

  Pierce Brosnan gjorde det stort i rollen som James Bond i 1995 da Goldeneye kom på kino, en film, som i min mening, er en av de beste Bond-filmene i nyere tid. Det som karakteriserer vår britiske agent er hans gode dametekke og kjappe biler, dette får vi selvfølgelig også en liten dose av i Goldeneye, men scenen som har brent seg fast i minnet mitt har likevel ingenting med sinnssyke hastigheter og lekre kjøretøy å gjøre. Særlig realistisk er den vel strengt tatt heller ikke, men dette er tross alt James Bond!

  Scenen jeg tenker på finner sted i Moskvas gater. Etter å ha unnsluppet flere dusin med russiske soldater og unngått rundt 400 skudd fra 10 meters hold, ender Bond til slutt opp i en ultratøff tanks. Det stemmer, en tanks! Da fienden har fått tak i den småsøte russerdama med det ikke fullt så søte navnet Natalya Fyodorovna Semyonova, ser han seg nødt til å ta opp jakten. Man skulle kanskje tro det ville bli vanskelig å holde følge med en liten og kjapp russisk bil når man selv sitter i en stor og tung tanks i Moskvas trange bakgater? Feil, ikke hvis man heter Bond! Her tas det nemlig ikke noe hensyn til blokkerende trafikk og malplasserte bygninger, med sin gigantiske tanks moses alt i vår hemmelige agents vei ned kjappere enn man kan si Mississippi. Denne bil/tanksjakten har det meste; store eksplosjoner, mosing av biler, fete stunts og syrlig britisk humor. Den helt sinnssyke farten mangler kanskje, men who cares, det er utrolig rått likevel!

 7. Bad Boys II

  Tidligere nevnte jeg at en slik toppliste ikke kan respekteres før Arnold Schwarzenegger er nevnt, og det er i og for seg sant. Dette gjelder også for en mann ved navn Michael Bay. Det er nok ingen andre som elsker å lage spektakulære biljakter så mye som denne karen. Han har nok mer enn en gang blitt beskyldt for å lage elendige drittfilmer, bare for å tjene raske penger. Det er nå så, men han har jo tross alt lagd noen brukbare filmer. Blant annet denne. I hovedrollene finner vi Will Smith og en annen elendig skuespiller som jeg ikke har tenkt å nevne her. Det er akkurat disse to som er hovedpersonene i biljakten også.

  Det finnes en del biljakter i denne filmen, men den klart mest spektakulære er selvsagt når Syd prøver å komme seg unna de onde haiterne. Som i enhver Bay-film finnes det alltid noen snedige kjøretøy i nærheten, og denne gangen har haiterne fått tak i en biltransport fullt med store biler som snedig nok kan kastes av i fart. Det forundrer meg litt av Syd ikke klarer å kjøre fra en slik farkost, men da hadde det jo blitt litt kjedelig. Våre helter tar opp jakten og legger seg bak lastebilen. For å gjøre det hele enda råere er det selvsagt fullt av poliser og narkopoliser i biler overalt rundt dem. Haiterne begynner selvsagt å slenge av bilene som står på lastebilen mens de kjører, og dette skaper naturlig nok visse problemer for Will Smith, men enda verre for «vanlige» politifolk, som på ingen måte kan å kjøre. Ligger det tretten biler og brenner, da virker det selvsagt som det beste valget å dra en «pedal to the metal» og ta et hopp rett inn i eksplosjonene. Urealistisk så det virkelig monner, men dette er helt rått å se på!

 8. Bullitt

  Hva er vel en liste over tidenes kuleste biljakter uten en klassiker som dette? Med tidenes kuleste actionhelt gjennom tidene, Steve McQueen, i hovedrollen, plenty med lekre biler og høy fart er Bullitt like god i dag som for 40 år siden. Barskingen McQueen finner vi sikkert plassert bak rattet til en utrolig lekker Ford Mustang som suser gjennom gatene til San Franscisco i enormt høy fart.

  Legenden McQueen skal visstnok ha kjørt Mustangen på egen hånd da biljakten ble filmet, likevel ser det ikke ut til at noen har spart på kruttet. Fartsfølelsen og realismen er på topp, man holder seg fast til setet i de skarpeste svingene og biter tennene sammen for hver bil som passeres. Selv om filmen er fra 1968 holder biljakten fortsatt mål. At det ikke har blitt brukt noe som helst spesialeffekter eller redigeringstrikks for å skape større fartsfølelse er mildt sagt imponerende. Denne legendariske biljakten var revolusjonerende i sin tid, ingen hadde tidligere laget en fartsfylt biljakt midt i byen. Med Bullitt satte man altså standarden, standarden alle biljakter fortsatt må leve opp til og konkurrere med, selv 40 år senere. Dette er en klassiker som ofte regnes som kongen av alle biljakter, dessverre må den nøye seg med en 3. plass denne gangen!

 9. Ronin

  I motsetning til mange vi har nevnt tidligere, har vi her en relativt realistisk biljakt. Rollelisten her er faktisk ganske snasen, i hovedrollene finner vi kanskje den beste fra hvert sitt kontinent, nemlig Robert De Niro og Jean Reno. Handlingen er lagt til Frankrike, hvor en spennende samling mennesker har blitt leid inn for å stjele en koffert med ukjent innhold fra noen skumle folk med mye våpen og raske biler. Denne filmen har en masse uventede vendinger og overraskende momenter, så jeg skal prøve å ikke ødelegge for dere som ikke har sett den.

  De Niro og Reno tror de er like ved å klare oppdraget når noen i gruppen lurer dem trill rundt og alt går til helvete. Nå er det plutselig De Niro og Reno mot de onde (som jeg forøvrig ikke har tenkt å si hvem er), og det blir en biljakt uten sidestykke gjennom velkjente gater i halve Paris. Det som kjennetegner denne biljakten er den spesielle filmingen. Man har satt kamera foran på bilen, så man ikke ser noe av selve bilen, men bare hvor de kjører. Ganske likt et bilspill med andre ord, og dette gir en helt rå fartsfølelse, og man får enorm respekt for stuntsjåførene som kjører med minimale marginer gjennom store kryss og skarpe svinger. Det beste av alt er nok når jakten kommer ned i en tunell, og de onde uheldigvis havner i motgående kjørefelt. Det som også er verdt å merke seg her er oppførselen til sjåførene. Her bevises det at man kjører best om man ikke bruker all energien på å vifte med automatvåpen og rope «stop the fucking car» til de andre som uansett ikke hører deg. Her er det full konsentrasjon og eminent kjøring. Realisme og fartsfølelse gjør at denne jakten når nesten helt til toppen.

 10. Matrix Reloaded

  Helt på topp finner vi en film mange vil omtale som tidenes mest skuffende oppfølger, og det kan antakeligvis forsvares til en viss grad. Det er derimot ikke til å legge skjul på at dette er en av de klart beste actionfilmene når det gjelder ren underholdningsveri. Kampscenene er uslåelige, jeg tror ikke vi får se noe så kult på mange år fremover. Matrix har satt en standard. Det gjorde de også med den store motorveiscenen i denne filmen. De letet visstnok lenge etter en passende motorvei de kunne bruke til innspillingen, men fant ingen som kunne stenges lenge nok til å lage filmen. Da kom de frem til at de likegodt kunne lage en motorvei selv, og alt du ser i filmen av motorvei er lagd bare for denne filmen.

  Det hele starter med at Trinity og Morpheus klarer å slippe unna med The Keymaker, men de blir forfulgt av tvillingene som vil ha tilbake den viktige nøkkelmakeren. Det er en velkjent regel at man ikke skal befinne seg på motorveien når man er inne i Matrix, men denne gangen har de ikke så mye valg. Det blir heller ikke bedre når de får et dusin politibiler etter seg, men som i Bad Boys er ikke vanlige poliser så mye å frykte når de er bak rattet. De gjør stort sett dumme manøvre uansett. Hele veien skytes det fra tvillingene som etterhvert ødelegger en del sivile biler, som på spektakulære måter flipper rundt, flyr, sprenger og rett og slett kjører inn i hverandre. Når man sitter med følelsen av at dette ikke kan bli bedre, dukker det opp en lastebil fullstappet med de råeste motorsyklene jeg noen gang har sett. Dette må selvsagt utnyttes, og Trinity får tak i en stykk sykkel. Nå skal det kjøres i motgående felt mellom trafikken frem til en trailer hvor Morpheus står klar til å slenge nøkkelmannen opp. Her når vi klimakset. Etter en fantastisk nevekamp med en av agentene, kommer det nemlig en trailer rett mot dem. Dette er det råeste av det råe, bedre biljakt finnes ikke!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

  Skriv en kommentar